Hållbarhet enligt vårt tänk!

Vi har valt att utgå från teorin kring 3 BL (Tripple Bottom Line) i vårt hållbarhetsarbete. Verksamhetens syfte måste däri balanseras mellan People (människorna), Planet (jorden) och Profit (vinsterna). Vinsterna kan vara sociala-, monetära- och miljömässiga.


People 

Våra kunder får ett så färsk kött som möjligt utan tillsatser. Köttet kommer från frigående & långsamt växande djur till största delen av året utomhus runt om i Skåne. Tillsammans med producenter, kunder & övriga samarbetspartners så skapar vi ett starkt nätverk och patrioter för närproduktion! 

 

Planet 

Vårt mål är inte att människor totalt ska äta mer kött men vi vill att de ska få möjligheten att köpa ett hållbart producerat kvalitetskött från närområdet. Detta för att i framtiden försöka att minska köttimporten som oftast innebär stora transporteffekter & ett kött som är producerat inkl användning av antibiotika- och tillväxtshormoner.

Naturligt Kött:s producenter odlar antingen sitt eget foder alt köper in ett lokalproducerat foder. Djuren är mestadels av året i utedrift (Sjövången Angus & Olinge Utegrisar har djuren ute året om!) Fridshills Storkyckling har djuren inomhus inkl mycket större ytor än vad den konventionella produktionen erbjuder.

Viltkött är idag det mest hållbart producerade köttet som vi kan erbjuda er! 

Djuren från våra samarbetande närproducenter transporteras idag max 6 mil från gårdar till 3 mycket duktiga slakteriföretag i närområdet, Skånska Vilt i Sjunkaröd, Ragnars Johansson Charkuteri i Mjällby & Fridhills & Raskarums Kyckling. De är mycket duktiga på att minimera stressande situationer för djuren! Skånska Vilt är även KRAV-certifierade. 

Vi vill även arbeta proaktivt med att försöka sluta jordbrukets kretslopp t ex med att våra transporter sker med en mycket energisnål kylbil som drivs med H V O (hydrerad vegetabilisk olja), ett drivmedel som utvinns ur spannmål & från slaktavfall.

 

Profit

Trots att närproducerat-/hängmörat- och hemlevererat kött är något dyrare i inköp så kommer ni att märka att det är mycket prisvärt i jämförelse med köttet i den "normala" handeln. Fler & fler handlar närproducerat kött & många uttrycker en glädje över hur mycket som är kvar av köttets ursprungsvikt efter tillagning. Allt vårt kött är hängmörat innan styckning & förpackning, vilket innebär att ni inte betalar för så mycket vätska.

Genom att vi arbetar så nära producenterna med försäljning & logistik så kan de fortsätta att utveckla djurhanteringen på bästa sätt & vi får göra det vi gillar mest, nämligen att promota/sälja deras fina lokalproducerade kvalitetsprodukter. Med hemleveranser direkt via slakterierna så får kunderna färska produkter utan onödiga mellanhänder samt stimulerar vi den inhemska produktionen på ett lättillgängligt sätt mot privatkonsumenterna.    

Det är skillnad på Kött & kött!