Matinspiration

Nedan finner ni en del "guldkorn" från våra samarbetande matinspiratör Annika Karlsson från Limhamn!

Annika har bl a tidigare kommit 4 steg in i Sveriges Mästerkock & hur det går i år, det får vi vänta med besked på! Följ Annikas matkreationer på Instagram: 

Länk till Madam Karlsson

Alla bilder och recept nedan är Annikas verk! 

 

Smaklig spis! 


Mer inspiration!

Generell matinspiration, se: https://www.tasteline.com/ 

Grilltokig! https://www.instagram.com/grilltokig/?hl=sv 

Peters Foodcorner! https://www.instagram.com/petersfoodcorner/

 

"Har passionerat förhållande till mat och matlagning med ett mycket tidigt matminne av mormors Helfrids fantastiska köttbullar. Följ gärna min resa".*

*Citat Annika Karlsson

Fridshills gårdskyckling på plåt! När tiden tryter och magen skriker...

Lägg allt på en plåt å skjuts in i ugnen. Recept 6-8 pers

• 1 kyckling som jag delar i 2 • Några klickar smör • Salt • Svartpeppar • Rökt paprikapulver • 6-700 gr potatis • 1/2 spetskål • 1-2 morötter • 2 röda lökar • 2-3 vitlöksklyftor • 2 äpplen • 1/2 fänkål med dill • 1 röd paprika • 1 apelsin

Gör så här: Dela kycklingen och lägg den på en ugnsplåt. Jag lägger på lite smörklickar. (Skinnet blir extra krispigt). Klyfta potatisen, löken och skiva vitlöken. Dela spetskålen, skär fänkål, paprika, äpple och apelsin i mindre bitar. Blanda alltsammans och lägg med kycklingen på ugnsplåten. Pressa lite apelsinjuice över kycklingen och krydda med salt, peppar och lite paprikapulver. Rosta i ugn i ca 40 min.

 

Långbakat vildsvin i tapaskläder 


Vildsvinet som många inte vet vad det smakar, passar bättre än mycket annat kött i dessa asiatiska kläder.   

 

  • Ca 1kg vildsvinskött, grishals (fungerar med ytterlår också men får köras längre tid i ugn)

  • Salt och svartpeppar

  • 70 gr bacon (ca 1/2 pkt) 

  • 1 salladshuvud (här romansallad, men gemsallad är att föredra)

       

Glaze 

  • 1 liten citron, zest och lite av juicen (ca 1 msk)

  • 1/2 apelsin, zest och lite av juice (ca 1 msk)

  • 1-2 msk teriyakisås

  • 1-2 msk japansk soya

  • 2-3 msk tomatpuré

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk riven ingefära

  • 2 färska vitlöksklyftor

  • 1 tsk hemgjord sambal oelek (går bra med köpt, ta då ev. lite mer)

  • Ca 3 cm mycket fint (!) hackad citrongräs viktigt! (Kan annars upplevas hård att tugga)

  • 1-2 msk honung

  • ev. ett syrligt äpple

     

Sallad

  • 2 morötter

  • 2-3 dl böngroddar

  • 1/2 knippe gräslök, eller 1-2 vårlökar

  • 1/2 gurka, endast gurkskalet  

 

Dressing till sallad 

  • 1 lime, zest och juice

  • 1 apelsin zest och ev. resterande 1/2 från glazen

  • 2-3 tsk asiatisk fisksås

  • 2-3 tsk Japansk soya

  • 1/2-1 tsk socker

  • 2 msk finhackad ingefära

  • 1/2- 1 chili, beror på hur stark man vill ha dressingen

  • Hackad koriander efter smak. Kan uteslutas!


Be en bön... 

När kylan biter. Då biter man tillbaks🌶

Recept 6-8 pers: 

  • 500 gr vildsvinsfärs/ köttfärs

  • 1burk krossade tomater

  • 1burk borlottibönor

  • 1 burk kidneybönor

  • 1 burk svarta bönor

  • 1 burk majs (för sötmans skull)

  • 1  morot

  • 2 gula lökar

  • 3-4 vitlökar

  • 1/2-1 röd paprika

  • 1-2 msk tomatpuré

  • 1 tsk paprika pulver

  • 1 tsk spiskummin

  • Ett antal chili (så många du vågar)

  • Sambal olek efter smak, här har jag använt hemgjord

  • smaka av med salt och peppar

   

Så här gör du: 

Skala lök, vitlök och morot, skiva löken i stora bitar, riv moroten grovt, krossa vitlöken och lägg ner i en stekgryta och bryn. Hacka chilis och låt den brynas med. Fräs färsen och ha i tomatpuré, paprikapulver, spiskummin och sambal.

Häll i krossade tomater och låt puttra ihop. Mot sluter häller jag i bönorna och majsen och låter allt koka ihop. För tjockare sås, låt bönorna  vara med  längre i grytan.

Krydda av med salt och peppar.

Servera med ris eller bara ett gott levain.

 

”Kogehöna” i moderna kläder

 

En av mina favoriträtter när jag var liten, Höna i currysås. Idag är det svårt att få tag i höns, så här har jag bytt till Fridhills storkyckling. Den kräver mycket kortare tillagningstid och har en otroligt god smak.

Recept 4 Pers: 

  • 1/2 storkyckling ca 900gr<

  • vatten så det täcker kycklingen

  • 8-10 vitpepparkorn

  • 1 burk kokosmjölk

  • 1 lagerblad

  • 1 liten morot

  • 2 gula lökar

  • 2 potatisar

  • 1/2-1 röd paprika

  • 1 liten bit ingefära

  • hemgjord sambal olek efter smak

  • 3-4 vitlökar beroende på storlek

  • 2 msk currypulver efter smak

  • 1-2 msk gul currypasta efter smak

  • 2 msk rumstemp.smör

  • 1 msk vetemjöl till varje dl vätska (kokosmjöl/vatten)

  • smaka av med salt och peppar och ev. mer curry

     

Så här gör du: 

Skölj kycklingen i kallt vatten och dela den i 4 bitar.

Skala lök och vitlök, skiva löken i stora bitar och vitlöken tunt, lägg i en stekgryta och fräs båda utan att de tar färg.

Lägg i kycklingen och bryn den (kortar koktiden något) pudra över lite curry och låt den brynas också.

Krydda med salt och peppar. 

Täck med vatten och låt koka upp. Skumma om det behövs. 

Lägg i den skivade moroten, grovt delade skalade potatisar, ingefäran, kokosmjölken samt lagerblad och pepparkornen.

Jag använder en tesil att lägga pepparkornen i. Då slipper jag  sila. 

Koka ca 30 min, tills benen lossnar lätt från köttet.

Ta upp kycklingen ur såsen, låt den svalna av lite och ta sedan bort alla ben och skinnet.

Skär ner kycklingen i mindre bitar. 

Om du är rädd för fettet kan du kyla lite så är det lättare att ta bort fett innan du gör nästa steg. Jag brukar inte göra det.

Tillsätt mer curry och sambal efter smak.

Jag tycker det är gott med curry så jag tar mycket. 

Här lägger jag i söt paprika. Den kan man utesluta, men jag tycker att den rundar till smaken något. 

Blanda vetemjölet i det rumstemp.smöret. Det blir som en pasta som jag lägger ner i grytan lite i taget så att jag inte får en för tjock sås.

Lägg i småbitarna av kycklingen och låt den bli varm.

En skål med ris o sen är det bara att hugga in!

 

Kalops möter Frankrike!

 

Kalops kan jag göra i sömnen (inget skryt bara träning). Beuf Bourgignon är också en favorit. Här experimenterar och kombinerar jag. Det kan (!) inte bli helt fel! 

Recept 4 pers 

  •  800 gr hängmörad högrev

  •  50-100 gr sidfläsk

  •  3 gula vårlökar delade 

  •  1 dl syltlök

  • 4 morötter sköljda och delade

  • 4 rödbetor (ugnsrostade)

  • 3 lagerblad

  • 1 flaska rödvin (eller alkoholfritt matlagningsvin)

  • Ca 5 dl vatten

  • 200 gr hela champinjoner 

  • Ca 1dl persilja

  • Ca 1 msk färsk timjan

  • 1-2 msk mjöl

  • Smör+ olivolja

  • Salt och nymald svartpeppar efter smak

     

 

Så här gör du: 

Tärna köttet och bryn det i smör+olivolja några bitar i taget i en stekpanna sen lägger jag över det i en kastrull. 

Lägger också i vårlök, morötter och strö över mjölet och blandar runt. 

Häller sen på vinet och fyller på med vatten så det täcker köttet. Låt sjuda i 2-2,5 tim till köttet är mört. 

När det är ca 1/2 timma kvar lägger jag i hela sköljda champinjoner, syltlöken och en liten bit tärnat sidfläsk eller som här, en 1/2 rökt korv. 

(Hade inget sidfläsk hemma). 

Blandar också i persilja och timjan och i slutet lägger jag  i rödbetorna som jag hittade längst in i kylen lite skrumpna.

Här rostade jag dem först i ugn, för jag tycker att smaken blir lite bättre än om man kokar dem. 

Innan servering strör jag över lite hacka persilja och ev. mer timjan. 

Här serverar jag grytan med potatismos men det funkar även med ris. 

 

Sommar, sol, bad & Chivapchichi i hembakat bröd!


Nötrulle, what to do?

Nötrullen är ett kött som jag inte brukar veta vad jag ska göra med, och den hamnar oftast i "köttfärshögen" vilket är lite synd. En bit kött som smakar mycket och kräver lång, men enkel, tillagning. Nötrullen ersätter enkelt, den klassiska, rostbiffen på vilket buffébord som helst.

Recept typ "tjälknöl" 

 Lägg den frysta nötrullen i en ugnssäker form. Ställ den i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65°C - för en lätt rosa ton,  <70°C helt genomstekt. 

Det kan ta allt från 8-15 timmar. Beroende på hur stor köttbiten är. Enkelt - sköter sig självt !

Saltlag

  •   1 l vatten

  •   1 dl salt

  •   1/2 dl socker

  •   Kryddning- vad du själv vill krydda med

  •   1 liten bit färsk ingefära

  •    1stor röd chili

 Koka upp vatten, salt och socker i en gryta låt det kallna. 

 Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt över natten.

 Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Skär köttet i tunna skivor. 

 Till servering: Här har jag valt att göra en potatisgratäng med getost, en sallad med svenskt grönt samt en sås på rostade paprikor, typ "ajvar" som funkade utmärkt. Se såsrecept under "Grillsäsong ?" -hamburgare...


Grillsäsong? Alltid!!!

 

Du kan aldrig skrämma upp en dålig burgare med aldrig så många tillbehör. Grunden är alltid bra kött med fräscha tillbehör. Sen kommer smaken på köpet. 

”Naturligt kött’s” angusburgare med hembakta bröd, ost, coleslaw, sötpotatisticks, rostad paprikasås, salladsplock från trädgården och annat ekologiskt grönt.

 

Recept: 4 pers 

Coleslaw

1/2-1 röd spetskål

2 morötter

1 äpple gärna syrligt

2 stjälkar selleri

- alla strimlas och lägges i en stor skål

1 liten burk krossad ananas (utan spadet)

Zest från 1 citron

1dl creme fraiche

1/2 dl majonnäs

Salt o Peppar

och eventuellt några stänk äppelcidervinäger

-blanda alla ingredienserna väl och låt coleslaw’n vila.

Den blir tom bättre dagen efter (och håller i kylen åtminstone 4-5dgr)   

Brödet den här gången gjorde jag av en brödmix, som jag vunnit på lotteri.

   

Sås

3 paprikor rostas ”svarta” i ugn

1 1/2 dl smetana (eller creme fraiche)

Tabasco (några droppar efter smak)

1/2 tsk rökt paprikapulver

Salt o peppar

-dra av skalen från (de avsvalnade) paprikorna och töm dem från kärnor

-mixa paprikorna och blanda sedan ihop dem med resten av ingredienserna

 

Potatissticks

1-2 Stora sötpotatis

1-2 msk rapsolja

1 nypa salt

 

-    skala potatisen och skär i ”pommes” strimlor -

-    lägg strimlorna på en plåt med bakplåtspapper

-    gräddas i ung ca 30-40 min i 150 °C ta ut

-    höj temp. till 230-240 °C

-     häll på olja och salt, blanda runt

-    grädda ytterligare ca 15-20min tills de har blivit krispiga

 

OBS! Skölj inte potatisen efter du skalat dem, då blir det mycket svårare att få dem krispiga. 

SMAKLIG SPIS!

 

"Semivegitarisk bolognese - Smart sätt att få i barnen mer grönsaker*



Min familj är köttälskare och om jag ska lyckas att få traditionell smak på köttfärssåsen med så lite kött i. Så behövs det ett kött med mycket smak. 
Här med nötfärs (hängmörat) från @naturligtkott .
.
200gr nötfärs
3 st morötter
1 palsternacka 
1 liten bit rotselleri
1 röd paprika 
1 gul lök
1 salladslök
2 vitlöksklyftor 
1 burk körsbärstomater.
(1 dl vitt vin).
Ca 2 dl kalvbuljong 
2-3 msk olivolja
1-2 msk tomatpuré
Citronzest
Oregano, mejram efter smak
Salt och peppar"

*Källa: https://www.instagram.com/annikakarlsson_h_m/