Matinspiration

För många olika recept, se: http://www.tasteline.com/ & nedan finner ni även en del "guldkorn" från vår duktiga matinspiratör Annika!

Smaklig spis! 

 

"Har passionerat förhållande till mat och matlagning med ett mycket tidigt matminne av mormors Helfrids fantastiska köttbullar. Följ gärna min resa".*

Nu är det dags att ytterligare inspirera er känsla för närproduktionen! Vi inleder nu ett recept & fotosamarbete med Matkreatören Annika Karlsson från Limhamn! Hon har bl a deltagit under 4 steg i Sveriges Mästerkock & ni kan redan nu följa hennes passionerade förhållande till mat & matlagning via nedanstående länk: 

Klicka här för matbilder & recept!

Foto: Michael Petersson, www.naturligtkott.se

 

Midsommar närmar sig...

Eller kanske till studentfesten 

 

Nötrullen är ett kött som jag inte brukar veta vad jag ska göra med, och den hamnar oftast i "köttfärshögen" vilket är lite synd. En bit kött som smakar mycket och kräver lång, men enkel, tillagning. Nötrullen ersätter enkelt, den klassiska, rostbiffen på vilket buffébord som helst.

Foto: Annika Karlsson

Recept typ "tjälknöl" 

 Lägg den frysta nötrullen i en ugnssäker form. Ställ den i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65°C - för en lätt rosa ton,  <70°C helt genomstekt. 

Det kan ta allt från 8-15 timmar. Beroende på hur stor köttbiten är. Enkelt - sköter sig självt !

Saltlag

  •   1 l vatten

  •   1 dl salt

  •   1/2 dl socker

  •   Kryddning- vad du själv vill krydda med

  •   1 liten bit färsk ingefära

  •    1stor röd chili

 Koka upp vatten, salt och socker i en gryta låt det kallna. 

 Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt över natten.

 Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Skär köttet i tunna skivor. 

 Till servering: Här har jag valt att göra en potatisgratäng med getost, en sallad med svenskt grönt samt en sås på rostade paprikor, typ "ajvar" som funkade utmärkt. Se såsrecept under "Grillsäsong ?" -hamburgare...

Foto: Annika Karlsson


Grillsäsong? Alltid!!!

 

Foto: Annika Karlsson

Du kan aldrig skrämma upp en dålig burgare med aldrig så många tillbehör. Grunden är alltid bra kött med fräscha tillbehör. Sen kommer smaken på köpet. 

”Naturligt kött’s” angusburgare med hembakta bröd, ost, coleslaw, sötpotatisticks, rostad paprikasås, salladsplock från trädgården och annat ekologiskt grönt.

 

Foto: Annika Karlsson

Recept: 4 pers 

Coleslaw

1/2-1 röd spetskål

2 morötter

1 äpple gärna syrligt

2 stjälkar selleri

- alla strimlas och lägges i en stor skål

1 liten burk krossad ananas (utan spadet)

Zest från 1 citron

1dl creme fraiche

1/2 dl majonnäs

Salt o Peppar

och eventuellt några stänk äppelcidervinäger

-blanda alla ingredienserna väl och låt coleslaw’n vila.

Den blir tom bättre dagen efter (och håller i kylen åtminstone 4-5dgr)   

Brödet den här gången gjorde jag av en brödmix, som jag vunnit på lotteri.

   

Sås

3 paprikor rostas ”svarta” i ugn

1 1/2 dl smetana (eller creme fraiche)

Tabasco (några droppar efter smak)

1/2 tsk rökt paprikapulver

Salt o peppar

-dra av skalen från (de avsvalnade) paprikorna och töm dem från kärnor

-mixa paprikorna och blanda sedan ihop dem med resten av ingredienserna

 

Potatissticks

1-2 Stora sötpotatis

1-2 msk rapsolja

1 nypa salt

 

-    skala potatisen och skär i ”pommes” strimlor -

-    lägg strimlorna på en plåt med bakplåtspapper

-    gräddas i ung ca 30-40 min i 150 °C ta ut

-    höj temp. till 230-240 °C

-     häll på olja och salt, blanda runt

-    grädda ytterligare ca 15-20min tills de har blivit krispiga

 

OBS! Skölj inte potatisen efter du skalat dem, då blir det mycket svårare att få dem krispiga. 

SMAKLIG SPIS!

 

"Semivegitarisk bolognese - Smart sätt att få i barnen mer grönsaker*


Foto: Annika Karlsson


Min familj är köttälskare och om jag ska lyckas att få traditionell smak på köttfärssåsen med så lite kött i. Så behövs det ett kött med mycket smak. 
Här med nötfärs (hängmörat) från @naturligtkott .
.
200gr nötfärs
3 st morötter
1 palsternacka 
1 liten bit rotselleri
1 röd paprika 
1 gul lök
1 salladslök
2 vitlöksklyftor 
1 burk körsbärstomater.
(1 dl vitt vin).
Ca 2 dl kalvbuljong 
2-3 msk olivolja
1-2 msk tomatpuré
Citronzest
Oregano, mejram efter smak
Salt och peppar"

*Källa: https://www.instagram.com/annikakarlsson_h_m/